Нов цикъл от магнитни бури започва тази вечер и ще продължи

...
Нов цикъл от магнитни бури започва тази вечер и ще продължи
Коментари Харесай

Колко време ще продължат магнитните бури и как ще ги усетим?

Нов цикъл от магнитни бури започва довечера и ще продължи през следващите два дни, заяви за Дарик доцент Петя Трифонова от Геофизичния институт към Българска академия на науките. Бурите са резултат от силното слънчево изригване на 6-ти септември и започнаха нощес. На географските ширини, в които попада България, магнитната стихия е със мощ от шеста степен, до момента в който в полярните ширини и на Екватора е записана оптималната й мощ от седма и осма степен. По-опасно би станало, в случай че скоро има ново изригване на слънцето, което ще провокира нови разстройства и с наслагването върху сегашните може да докара до прекъсвания в информационните мрежи и претоварване на електрозахранването.

 
Слънчевото изригване от 6 септември е рекордно за последните 12 години, регистрират астрономи от Русия. То е било последвано от второ мощно изригване на 7 септември, а магнитните стихии са почнали тази нощ.
 
Магнитната стихия е резултат от разстройствата в земното магнитно поле, породени от изригналите слънчеви частици. В непосредственост до Земята се образуват токове, описа доцент Петя Трифонова.
 
„ Тези токове са достигнали при нас през нощта, било е към 4 часа всичко, след което полети се успокои и в този момент стартира нов цикъл, като евентуално това ще продължи към 2 дни “, сподели тя.

 
Хората, които са чувствителни към измененията на времето, ще усетят и магнитната стихия, само че не може да се твърди, че тя е рискова, изясни още доцент Трифонова и:
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР